Головна > Цікаві новини > 15 причин почати пити відвар шипшини
15 причин почати пити відвар шипшини17-04-2020, 19:30. Розмістив: redaktor |
Плоди шипшини, скромного чагарнику, здавна використовуються при лікуванні широкого спектра захворювань. Настої рослини допомагають при проблемах з травленням, серцем, судинами, шкірою та іншим. Є відомості, що шипшина має протиракову дію. Все це дає підстави вводити напої з шипшини у свій раціон, інформує Ukr.Media. Природа дарує людині свої багатства, які здатні лікувати та зміцнювати здоров'я. Серед цінних рослин особливе місце займає шипшина. Це кущ, плоди якого активно застосовуються як у народній, так і професійній медицині. В терапевтичних і профілактичних цілях використовують плоди шипшини — ягоди. Спектр застосування продукту досить широкий. Але не слід забувати, що, як і усі продукти, шипшина має ряд застережень до вживання. Позитивний ефект ягід шипшини для здоров'я. Зміцнення імунної відповіді У складі плодів шипшини є висока концентрація вітаміну С. Тому введення в раціон напоїв на основі шипшини — вдалий сценарій зміцнення імунного захисту. Вітамін С відіграє важливу роль при стресах, пов'язаних із запаленнями. Присутні в плодах флавоноїди і дубильні речовини мають противірусний, антибактеріальний і протизапальний ефект. Хімічні сполуки у складі шипшини формують кишкову мікрофлору, несприятливу для патогенних мікроорганізмів. Боротьба із надмірною вагою У 2015 році фахівці провели плацебоконтрольне дослідження. Вивчалася дія шипшини на добровольцях з ожирінням. Дослідження тривало три місяці, пацієнтів поділили на дві групи. Члени першої групи отримували таблетки плацебо, Члени другої групи -100 мг екстракту шипшини 1 раз в день. Загалом харчовий раціон піддослідних не змінився. Дослідження продемонструвало наступні результати: у добровольців, які вживали шипшиновий екстракт, відчутно знизилася вага у порівнянні з групою, яка приймала плацебо. Отже, шипшина цілюще діє на зниження ваги. Терапія артриту Якщо щодня вживати шипшину сорту Rosa canina, результатом буде зниження симптомів артриту. Вивчення хрящових клітин в осіб, страждаючих артритом, виявило, що зазначена недуга веде до деградації суглобової тканини. Шипшина, як вже згадувалося, має протизапальну та імуностимулюючу дію. Остання покращує хемотаксис — транспортування імунних клітин в тканину. Профілактика хронічних недуг Шипшина має у своєму складі біоактивні речовини: феноли, аскорбінову кислоту (вітамін С), бета-каротин, дубильні речовини, пектини. Зазначені складові сприяють зниженню окисного стресу, провокуючого хронічні недуги. Флавоноїд тірозид у складі шипшини має яскраво виражену протизапальну дію. Каротиноїди мають протизапальний і антиоксидантний ефект. Зниження холестерину Систематичний прийом шипшини знижує показник холестерину в крові. Зміцнення серцево-судинної системи У складі шипшини є гіперозид, рутин, кверцетин, які оптимізують функції серцево-судинної системи. Гіперозид, наприклад, сприяє засвоєнню мінералу калію (К), необхідного для живлення серця і регуляції його функцій. Рутин зміцнює капіляри. Інші вітаміни і мікроелементи, флавоноїди і каротиноїди, цілюще впливають на вироблення кров'яних тілець, затримують формування тромбів, знижують вірогідність ішемічної хвороби, атеросклерозу, інфаркту міокарда. Терапія цинги Зазначений вже вітамін С у складі шипшини сприяє синтезу білка колагену. Останній має безліч різновидів і формує всі сполучні тканини в організмі. Вітамін С знижує будь-яке запалення і зміцнює імунну відповідь, тому він оберігає від цинги. Колись це захворювання було справжнім бичем моряків, які не мали у тривалих плаваннях нормального раціону харчування. Внаслідок цього розвивалися важкі симптоми: розпухали і кровоточили ясна, випадали зуби, розпухали суглоби. Допомога при проблемах травлення Шкірка шипшинових плодів дає можливість запобігти болю в області шлунка і лікувати захворювання органів травлення. Дубильні речовини і клітковина у складі плодів рослини формують здорову мікрофлору та виводять токсичні сполуки. Флавоноїди допомагають прибирати спазми шлунково-кишкового тракту, позитивно впливають на засвоюваність цінних речовин. Для печінки і нирок Активні хімічні сполуки у складі ягід шипшини діють як жовчогінні та сечогінні. Вітаміни, присутні в плодах, регенерують тканини печінки, виводять надлишок жирів. Інші переваги Шипшина найбільш часто заварюють як чай, що оптимізує кровообіг в організмі. Вітамін С гарантує гарний стан кровоносних судин. Тривале застосування шипшини практикується при терапії такого серйозного захворювання, як туберкульоз. Плоди рослини застосовуються в якості профілактики малярії. Для шкіри Поліпшення стану шкіри Шипшинова олія проникає глибоко в шкіру, надає їй живлення і зволоження. Вітамін С активує синтез колагену і робить зморшки менш помітними. Вітамін А у складі шипшини збільшує відсоток вологи в шкірі. Захист від УФ-випромінювання Антиоксиданти в плодах рослини позитивно впливають на структуру і тон шкірних покривів, усувають небажану пігментацію. Важливий інгредієнт — жирні кислоти в шипшиновій олії лікують і вирівнюють рубці, сприяючи регенерації шкіри. Цілющий ефект Шипшинова олія незамінна для тонкої шкіри біля очей, однак, наносити олію необхідно слабкими рухами. При механічних пошкодженнях застосовуються компреси з олії зазначеної рослини. Для волосся Поліпшення стану шевелюри Рослина виявляє позитивний ефект на корені і структуру волосяного покриву. Шипшина (олія) стимулює ріст волосся, запобігає випадінню, усуває лупу та свербіж. В якості бальзаму В олії з плодів рослини присутні гліцерин, вітаміни, бета-каротин, важливі для здоров'я шевелюри. Олія зволожує і зцілює шкірний покрив голови. Волосся буде слухняним, блискучим. Олія особливо корисна для волосся, схильного до численних фарбувань, сушіння феном, завивкам. Шкідлива дія і протипоказання Небажані ефекти шипшини: нудота, судомні явища в ділянці шлунка, діарея, блювання, запор, печія, головний біль, порушення сну. Щоб уникнути небажаних симптомів, слід в обов'язковому порядку дотримуватися дозування. Погано «сполучається» з медикаментозними препаратами Не слід вживати шипшину в комбінації з ліками. Рослина послаблює терапевтичний ефект деяких медикаментів. Надлишок вітаміну С Надлишок вітаміну С може провокувати формування каменів у нирках. Також цей вітамін може подразнювати слизову оболонку шлунка, з цієї причини особам, страждаючим гастритом/виразкою має сенс мінімізувати застосування продукту. Не рекомендований при конкретних недугах Шипшину не слід включати в раціон особам, страждаючим гемохроматозом, таласемією, ендокардитом, алергією на цитрусові. При зазначених захворюваннях відвар шипшини показаний виключно з дозволу вашого кардіолога. Тривале вживання напоїв з шипшинових ягід може спровокувати дисфункції печінки. Негативний ефект для емалі зубів Концентровані відвари і настойки з плодів рослини можуть поступово руйнувати емаль зубів. Після вживання вказаних напоїв рекомендується полоскати порожнину рота чистою водою. Не рекомендується при тромбоутворенні Шипшина має властивість зупиняти кровотечі і надавати в'язкість крові. Зниження артеріального тиску Продукт має властивість знижувати кров'яний тиск. При наявності гіпотонії не слід вживати напої з шипшини. Стаття призначена лише для ознайомлювальних та освітніх цілей і не замінює професійні медичні консультації, діагностику або лікування. Завжди консультуйтеся зі своїм лікарем з будь-яких питань, які можуть виникнути у вас про стан здоров'я. Повернутися назад |