Головна > Україна / Цікаві новини > Поради фахівця: правила харчування у піст
Поради фахівця: правила харчування у піст24-03-2019, 15:18. Розмістив: redaktor |
![]() Знаючи правила складання раціону, можна поліпшити не лише стан здоров’я, але й душевний, оскільки організм очищується від шкідливих та токсичних речовин. Під час Великого посту харчування має бути:
Білки дають силу м’язам, забезпечують імунітет та нормальну роботу внутрішніх органів. Враховуючи, що рослинні білки часто мають дефіцит тих чи інших амінокислот, потрібно комбінувати різні продукти та часто готувати страви у вигляді пюре, паст – при подрібнюванні рослинні білки краще засвоюються. Білкові продукти потрібно вживати під час кожного прийому їди. Джерела рослинних білків: бобові (квасоля, горох, нут, сочевиця, арахіс), картопля, крупи, горіхи, насіння. Вуглеводи вибирати так звані повільні, тобто такі, які повільно засвоюються та дають тривале відчуття енергії. Джерела: різноманітні крупи, хліб зерновий, висівковий, український; біле борошно замінити на пшеничне цільнозернове та житнє обдирне; овочі, фрукти та ягоди – як у свіжому, так і у вигляді страв, а також морожені та сушені. Дотримуватися різнокольоровості у виборі продуктів – кольорові пігменти захищають організм від запалень та втоми, постачають деякі вітаміни. Жири дають енергію, підтримують імунітет та забезпечують роботу клітин організму. Джерела: суміш оливкової, соняшникової та кукурудзяної олії – використовувати для додавання у готові страви, горіхи волоські, мигдаль, насіння льону, гарбуза, арахісова олія та халва (джерело білків та жирів). Термічна обробка передбачає варіння, запікання, тушкування з додаванням олії у вже готову страву. Уникати смажених страв, оскільки вони містять шкідливі жири. Повернутися назад |