Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

У селищі Ясіня відзначать 100-річчя утворення Гуцульської Народної ради

З нагоди початку українського державотворення на західноукраїнських землях та 100-річчя заснування Гуцульської Народної ради, в селищі Ясіня проведуть урочистості, повідомляє прес-служба Рахівської РДА.
В рамках святкування 8 листопада відбудуться ряд заходів:
об 11.00 год. – відкриття площі ім. Степана Клочурака та урочисте покладання квітів до пам’ятника Президенту Гуцульської Республіки (поруч Ясінянського історико-краєзнавчого музею, за адресою: смт. Ясіня, вул. Грушевського, буд. 21);
0 12.30 год. – відкриття меморіальної дошки Степану Клочураку (на території ЗОШ І-ІІІ ст. с. Чорна Тиса, вул. Центральна, буд. 201).
Також, у рамках 100-річчя заснування Гуцульської Народної ради, 10 листопада, в актовій залі ЗОШ І-ІІІ ст. № 2, за адресою: смт. Ясіня, вул. Шевченка, буд. 5, відбудеться Міжнародна наукова конференція ,,Гуцульська республіка – феномен творення української державності на Закарпатті періоду національної революції”.
Наукова конференція покликана узагальнити історіографічні й археографічні здобутки та методологічні аспекти з вивчення історії національної революції на західноукраїнських землях, проблем національно-визвольного руху, соборності етнічних українських земель, зокрема Закарпаття і Східної Галичини.
 
Довідково. Восени 2018 року виповнюється 100 років з нагоди початку українського державотворення на західноукраїнських землях. У листопаді 1918 року була проголошена Західно-Українська Народна Республіка.
Не оминули процеси державотворення і Закарпаття, де виникають українські народні ради, які на початку свого існування ставили питання про приєднання краю до України.
Серед них виділялася заснована в листопаді 1918 року Гуцульська Народна рада в Ясінях, що ухвалила рішення про приєднання східних районів Закарпаття до ЗУНР.
Апогеєм національних змагань українців Закарпатської Гуцульщини стало проголошення на початку 1919 р. в цьому містечку Гуцульської республіки, керівники якої вважали її складовою ЗУНР. Ця подія стала важливим етапом не лише в розвитку політичного життя на Закарпатті, а й загальноукраїнського державотворчого процесу.





Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.