Як правильно вийти з Різдвяного посту
- 6-01-2018, 18:04
- Новини / Закарпаття
- 0
- 478
Дієтологи розповіли, як уберегти себе від хворобливих наслідків неправильного виходу з Різдвяного посту
28 листопада розпочався Різдвяний піст – один із найсуворіших православних постів, під час якого віруючі виключають з раціону м'ясо, яйця і молочні продукти. Рибу можна вживати по суботах, неділях і у великі свята. У вівторок, четвер і суботу дозволяється включати в раціон їжу з рослинною олією.
За час Різдвяного посту організм людини поступово відвикає перетравлювати білкову їжу тваринного походження. Тому виходити з посту слід протягом 1-2 тижнів, особливо людям, у яких є хронічні захворювання.
Етапи виходу з Різдвяного посту
У перші кілька днів після поста на обід можна з'їсти шматочок відвареної курятини або іншого нежирного м'яса, наприклад яловичого язика. Можна починати вживати нежирні молочні продукти: молоко, йогурт (бажано домашнього приготування), бутерброд з вершковим маслом і сиром. Свіжа випічка не вітається – краще віддати перевагу вчорашньому хлібу.
Дозволені яйця, зварені круто або некруто, тільки не смажені і не більше 1-2 штук. Корисно їсти овочеві страви, розсипчастий рис, відварну картоплю. Відразу після посту не варто випивати більше 100-200 г вина.
На 3-4 день можна включити нежирні м'ясні страви, наприклад парові котлети, варену курячу грудинку. Рекомендується вживати швидкі вуглеводи, наприклад білий хліб в поєднанні з відвареною картоплею і м'ясом. Прості вуглеводи допомагають організму засвоювати тваринний білок.
Через тиждень вже можна переходити на звичний раціон. Але якщо у вас є хронічні захворювання, то краще бути обережними ще кілька днів, щоб організм зміг повністю повернутися в звичну колію.
Корисні поради
Вживайте білки тваринного походження, вони легко засвоюються і перетравлюються організмом. Можна включити в раціон білу рибу, рясно политу лимонним соком, який замінює кислоту шлункового соку.
Для поліпшення вироблення шлункового соку включіть в свій раціон соління, приправи, міцні бульйони.
Прислухайтеся до свого організму. Якщо у вас спостерігаються здуття живота, бурчання, колікоподібні болі, відходження газів із запахом, погане самопочуття, слід звернутися до лікаря і дотримуватися дієти, що щадить.
Відразу після виходу з Різдвяного посту в один прийом їжі вживайте не більше одного білкового продукту. Комбінуйте білки, що легко перетравлюються, щоб травна система не дала збій.
Протипоказано споживання ферментних медикаментів. Травна система може самостійно не відновитися після поста, якщо почати їй "допомагати".
Що можна подавати на стіл після Різдвяного посту
За традицією, на Різдвяний стіл подають 12 пісних страв. Різдвяні страви можна їсти потроху, не переїдаючи. Зразкові страви, які можна подати на святковий стіл без шкоди для організму:
вареники з капустою або картоплею,
маринади і соління: квашена капуста, мариновані огірки, помідори, морква, буряк,
голубці овочеві,
тушкована картопля з грибами,
запечена риба,
овочеве рагу,
вінегрет,
узвар – компот із сухофруктів,
кутя.
Вихід з Різдвяного посту слід проводити з розумом, інакше вся виконана робота буде зіпсована і піде нанівець.
28 листопада розпочався Різдвяний піст – один із найсуворіших православних постів, під час якого віруючі виключають з раціону м'ясо, яйця і молочні продукти. Рибу можна вживати по суботах, неділях і у великі свята. У вівторок, четвер і суботу дозволяється включати в раціон їжу з рослинною олією.
За час Різдвяного посту організм людини поступово відвикає перетравлювати білкову їжу тваринного походження. Тому виходити з посту слід протягом 1-2 тижнів, особливо людям, у яких є хронічні захворювання.
Етапи виходу з Різдвяного посту
У перші кілька днів після поста на обід можна з'їсти шматочок відвареної курятини або іншого нежирного м'яса, наприклад яловичого язика. Можна починати вживати нежирні молочні продукти: молоко, йогурт (бажано домашнього приготування), бутерброд з вершковим маслом і сиром. Свіжа випічка не вітається – краще віддати перевагу вчорашньому хлібу.
Дозволені яйця, зварені круто або некруто, тільки не смажені і не більше 1-2 штук. Корисно їсти овочеві страви, розсипчастий рис, відварну картоплю. Відразу після посту не варто випивати більше 100-200 г вина.
На 3-4 день можна включити нежирні м'ясні страви, наприклад парові котлети, варену курячу грудинку. Рекомендується вживати швидкі вуглеводи, наприклад білий хліб в поєднанні з відвареною картоплею і м'ясом. Прості вуглеводи допомагають організму засвоювати тваринний білок.
Через тиждень вже можна переходити на звичний раціон. Але якщо у вас є хронічні захворювання, то краще бути обережними ще кілька днів, щоб організм зміг повністю повернутися в звичну колію.
Корисні поради
Вживайте білки тваринного походження, вони легко засвоюються і перетравлюються організмом. Можна включити в раціон білу рибу, рясно политу лимонним соком, який замінює кислоту шлункового соку.
Для поліпшення вироблення шлункового соку включіть в свій раціон соління, приправи, міцні бульйони.
Прислухайтеся до свого організму. Якщо у вас спостерігаються здуття живота, бурчання, колікоподібні болі, відходження газів із запахом, погане самопочуття, слід звернутися до лікаря і дотримуватися дієти, що щадить.
Відразу після виходу з Різдвяного посту в один прийом їжі вживайте не більше одного білкового продукту. Комбінуйте білки, що легко перетравлюються, щоб травна система не дала збій.
Протипоказано споживання ферментних медикаментів. Травна система може самостійно не відновитися після поста, якщо почати їй "допомагати".
Що можна подавати на стіл після Різдвяного посту
За традицією, на Різдвяний стіл подають 12 пісних страв. Різдвяні страви можна їсти потроху, не переїдаючи. Зразкові страви, які можна подати на святковий стіл без шкоди для організму:
вареники з капустою або картоплею,
маринади і соління: квашена капуста, мариновані огірки, помідори, морква, буряк,
голубці овочеві,
тушкована картопля з грибами,
запечена риба,
овочеве рагу,
вінегрет,
узвар – компот із сухофруктів,
кутя.
Вихід з Різдвяного посту слід проводити з розумом, інакше вся виконана робота буде зіпсована і піде нанівець.