Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Чому Москаль виступає проти децентралізації на Закарпатті?

Свої погляди на процес децентралізації  голова Закарпатської ОДА ніколи не приховував. Більше того, закарпатці багато говорили, що він гальмує об’єднання громад.

Отже думки з приводу цього Геннадій Москаль озвучив під час інтерв’ю журналу «Новое время».

– Як область відчула на собі реформу децентралізації, яка задумувалася як перерозподіл бюджетних коштів в регіони, щоб ті насолоджувалися бюджетним профіцитом?

– Який там профіцит! Давайте заберемо дотації, субсидії, субвенції – і ми залишаємося збитковою галуззю. Ми на 76% живемо за рахунок державного бюджету. На нас децентралізація вплинула негативно. Яку б децентралізацію ми не проводили, власні доходи обласного бюджету Закарпаття більше 5 млрд грн не можуть бути ну ніяк. Це в Києві щось погано порахували. При цьому об’єднання територіальних громад веде до розвалу районних бюджетів.

Ось в сусідній Румунії немає районів. Їх скасував ще Микола Чаушеску. Всі села там підкоряються безпосередньо області. Але Румунія значно менша за Україну, тому там така реформа запрацювала. А в нас як така величезна кількість сіл в таких великих областях, як Дніпропетровська, Харківська, Одеська буде підпорядковуватися обласним центрам.
Тепер виходить, що податки фізичних осіб все більше осідають в бюджетах територіальних громад, а не райцентрів. Але на Закарпатті територіальні громади не створили жодного робочого місця. Вони чекають подачок з Києва, які з кожним роком стають все меншими. У нас 63% населення живе в селах, в той час як середній показник по країні – 30%. Куди ще їх об’єднувати? Я перспектив для Закарпаття в об’єднанні територіальних громад не бачу. У ситуації, коли на чотири села є аж один підприємець і ніякої промисловості, децентралізація не працює.
У нас обласні витрати на медичну та освітню сфери закладені на рівні 409 млн грн, що створює дефіцит. Нам в Києві говорять – оптимізуйте установи освіти, лікарні та поліклініки. Як оптимізувати? Населення стабільне, порожніх шкіл немає.

zakarpatpost.net




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.