Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Харчове отруєння: симптоми та перша допомога

Харчове отруєння – це гострий стан, який зазвичай супроводжується розладами травлення. Найчастіше його причиною є потрапляння до організму патогенних мікроорганізмів разом з неякісними чи простроченими продуктами харчування або такими, що зберігалися чи готувалися з порушенням існуючих норм.

Саме на період святкових днів припадає багато харчових отруєнь, адже люди багато їдять, роблять масштабні закупівлі в магазинах, часто відвідують заклади громадського харчування. І шанс з’їсти “щось не те” збільшується. Тому треба знати головні симптоми харчового отруєння та розуміти, як з ним боротися.

Симптоми харчового отруєння

Перші ознаки харчового отруєння можуть дати про себе знати вже через півгодини після вживання неякісної їжі, але найчастіше вони з’являються через 4-6 годин, іноді – через добу. До типових симптомів харчового отруєння належать:
  • Діарея. Калові маси при цьому водянисті, мають дуже неприємний запах, в них можна помітити неперетравлені залишки їжі.
  • Сильна нудота.
  • Багаторазове блювання.
  • Загальна сильна слабкість.
  • Запаморочення голови.
  • Підвищення температури тіла.
  • Біль та спазми у шлунку.
  • Здуття живота, посилений метеоризм.
  • Інтенсивне слиновиділення.
Найчастіше до отруєння призводять неякісні молочні та кисломолочні продукти, торти та тістечка з кремом, паштети, яйця, варена ковбаса, несвіжі салати, заправлені майонезом та сметаною.

Перша допомога при харчовому отруєнні

Звичайно, при перших ознаках отруєння краще звернутися до лікаря. Якщо такої можливості немає, хворому слід промити шлунок. Для цього треба випити до 8-10 літрів теплої рідини, у декілька прийомів, викликаючи між ними блювання натисканням пальців на корінь язика. Процедура повторюється доти, доки вода при блюванні не буде чистою, це буде означати, що шлунок вже пустий.

Після промивання шлунку необхідно випити сорбент, наприклад, активоване вугілля.

Дуже важливим для хворого є постільний режим та спокій, він буде знесилений, може багато спати.

Щоб не допустити зневоднення організму через блювання та діарею, хворому треба багато пити. Найкраще для цього підходять спеціальні сольові розчини, які продаються в аптеці. Вони відновлюють втрачену рідину та кислотно-лужний баланс. Якщо ж такого розчину немає, можна пити звичайну теплу воду.

У першу добу після отруєння краще нічого не їсти, потім починати поступово харчуватися, але дієтичними стравами, уникаючи маринованих, гострих, солоних, копчених продуктів, що подразнюють слизову оболонку шлунку. Газовані напої теж заборонені.

Коли до лікаря треба обов’язково?

Бувають надзвичайно серйозні харчові отруєння, які несуть реальну небезпеку життю людини. Наприклад, від ботулізму, який виникає через отруєння в’яленою рибою чи неякісними консервами, багато хто помирає. Тому існують ситуації, коли до лікаря треба обов’язково, а саме:
  1. У людини разом з розладами травлення присутній такий симптом, як сильний головний біль, а також біль в області нирок, печінки та інших органів.
  2. У хворого висока температура та відчуття задухи.
  3. Є ймовірність, що отруєння сталося через вживання грибів, в’яленої риби чи консервів.
  4. Впродовж 2 діб зберігається блювання та діарея, що є небезпечним через зневоднення.
  5. Симптоми отруєння зберігаються декілька днів поспіль і навіть посилюються.
  6. Людина втрачає зір (це є ознакою ботулізму).
  7. Отруїлася маленька дитина.
Щоб вберегти себе від харчового отруєння, треба їсти у перевірених місцях громадського харчування, купувати якісні продукти, правильно їх зберігати та готувати. Будьте обачними у питанні харчової безпеки.

Автор: Ольга Купріянова




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.