Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

1 квітня — день святої мучениці Дарини: історія, традиції та прикмети свята

​В цей день дівчата намагалися якомога більше людей обдурити, вірячи, що в такому випадку женихи не проведуть їх.

У православному світі 1 квітня згадують християнських святих мучеників Дарію і Хрисанфа. Дата за народним календарем називається день Домового або обманний день, брудні ополонки, Дарина брудна, інформує Ukr.Media.
Ким були святі Дарія і Хрисанф?
Родом Хрисанф походив з міста Олександрії, жив в III столітті. Його батько сповідував язичницьку віру. Коли сім'я переселилася в Рим, батьки віддали Хрисанфа у філософську школу, там він став вивчати Новий Завіт і звернувся в християнську віру.
Батько розлютився, дізнавшись про таке рішення Хрисанфа, і побажав негайно повернути його до язичництва. Для цього він підшукав синові в дружини жрицю Дарію.
Але Хрисанфу вдалося і молоду дружину навернути в християнство, вони прийняли спільне рішення про непорочне життя. За це римська влада піддала подружжя страшним мукам, але Дарія з Хрисанфом не відреклися від своєї віри. Тоді їх поставили у глибокий рів і живих засипали землею і камінням.
Які на цей день існують традиції й обряди?
Наші предки в день Дарини брудної намагалися нічим себе не забруднити. В народі кажуть — хто 1 квітня зовні брудний, той і в душі такий же.
У незаміжніх дівчат в цей день було заведено гадати про своє майбутнє по птахах. Рано вранці вони вирушали до найближчої природної водойми (озера або річки).
Якщо, ставши на березі, бачили пару птахів або більше, це була радісна прикмета — майбутній рік не доведеться проводити наодинці, дівчина зустріне свою другу половинку і під вінець піде.
А якщо над водоймою літав самотній птах, значить, протягом майбутнього року не бачити дівчині чоловічої ласки і любові.
Згідно з народними прикметами, якщо 1 квітня в господарстві пороситься свиня або корова отелиться, значить, скоро і господиня завагітніє.
Задобріть Домового, який прокинувся
На Русі вважалося, що після зимової сплячки прокидається Домовик саме 1 квітня. Щоб після пробудження він не був сердитим, люди намагалися задобрити домашнього духа кухликом молока і скибочкою свіжого хліба. Ставили частування за грубкою, вірили, що в цьому місці знаходиться вотчина Домовика.
А ще було заведено веселити домашнього духа, який прокинувся після тривалого зимового відпочинку. Люди його забавляли і збивали з пантелику, для чого розігрували цілі вистави, обманювали одне одного, всіляко дуріли (наприклад, одягали на ноги різні шкарпетки або взуття, носили весь день одяг навиворіт).
Такий звичай обдурювання і до наших днів дійшов. 1 квітня вважається днем дурня або днем сміху. В народі вірять, якщо сьогодні нікого не обдуриш, значить, весь рік будеш сам обдуреним ходити.

На дурощі сьогодні не можна ображатися. Хто надується і з образою відреагує, того весь квітень буде переслідувати невезіння.
Вважається, що сильніше за всіх сьогодні дурити інших повинні незаміжні дівчата. Чим більше людей вони обдурять 1 квітня, тим менше їх будуть дурити потім майбутні чоловіки.
Якщо дівчина на виданні по-справжньому сьогодні обведе свого хлопця навколо пальця, тобто він щиро поведеться на обман, значить, скоро вона вийде за нього заміж.
Як сьогодні попросити Домового про дитинку?
Якщо подружня пара живе вже довгий час, а зачати дитину ніяк не виходить, треба 1 квітня попросити допомоги у Домовика. Господині необхідно спекти пиріг з повидлом або солодкими фруктами, і залишити його на ніч на столі, застеленому білою скатертиною.
При цьому потрібно вимовити замовні слова:
«Господар наш, Домовик! Частування прийми і в проханні нам не відмов. У цьому будинку ти все можеш, ось і зачати малюка допоможеш. Якщо народиться хлопчик, то стане батьковою втіхою, а красуні-дівчинці я буду рада. Дарую я тобі п'ятачок, а ти дай нам більше діточок. Дякуємо тобі за все, господар-батюшка».
На наступний ранок дружина з чоловіком повинні разом з'їсти пиріг, а біля входу в будинок залишити п'ятачок. Потім купити усіляких солодощів і ласощів і пригостити ними сусідську малечу.
Погодні прикмети на 1 квітня
  • Якщо 1 квітня струмочки талої води тихенько біжать, значить, майбутнім літом не варто чекати великої і соковитої трави. А якщо течуть дружні і веселі струмки, то хорошої трави багато вродить.Якщо в ніч на Дарину немає на небі зірок, значить, встановилося остаточне тепло і більше не передбачається холодів.




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.