Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

18 травня — Ірина Капустянка (Розсадниця): історія, традиції та прикмети свята

​В цей день наші предки висаджували розсаду капусти і обов'язково одягалися в лахміття, що нагадують її листя.

Ірина Капустянка (Розсадниця) — церковне свято, в яке вплели сільські традиції садіння культур. Селяни вірили, що висаджені в церковні свята посіви і розсада будуть під заступництвом святих, а значить, хороший урожай не змусить чекати. Тільки для цього обов'язково потрібно помолитися за святу мученицю Ірину 18 травня і поставити за неї свічку в церкві, інформує Ukr.Media.
Історія свята
Свята мучениця Ірина жила в Македонії і була дочкою правителя міста. Звали її Пенелопа, будучи юною дівчиною, зацікавилася Словом Божим. Одного разу вона побачила знак згори і вирішила прийняти християнство. Прийняла хрещення під іменем Ірина (старослов'янською мовою Орися).
Батьки дівчини не сприймали її віру серйозно до першого сімейного конфлікту, коли дівчина відмовилася вступати в шлюб. Вона назвалася нареченою Ісуса, чим викликала гнів свого батька. Він наказав кинути її під ноги коней, які бігли, але тварини не чіпали дівчину. Навпаки — постраждав батько. Тоді Ірина силою молитви довела свою віру і батько врятований. Пізніше прийняла віру вся сім'я Ірини і тисячі людей знайшли Ісуса. Ірина володіла даром зцілення і воскресіння.
Традиції та обряди
Назва свята пов'язана з розсадою і капустою. У цей день жінки, рано вранці сіяли пізні огірки та садили розсаду капусти. Першою традицією правильної висадки була посадка виключно жінками. Чоловіків не допускали до розсади, оскільки вважалося, що врожаю не буде і капуста піде в листя, а не в качани. Також садити культури необхідно зі спокійною душею і чистими думками, в цей день не можна було сваритися.
Рано вранці і щоб ніхто не бачив, висаджували розсаду. Голову жінки туго перев'язували хусткою, щоб капуста туга вродила. Перший кущ капусти накривався горщиком, щоб качан великий був. Зверху накривали білою скатертиною — щоб капуста така ж біла була. Іноді зверху горщика одягали вінок з Трійці, для багатого врожаю та захисту грядок.
Перед висаджуванням насіння огірків, їх потрібно було пересипати кілька разів з долоні в долоню, щоб не виросла бруква. Також за традицією в цей день звільняли поля від торішньої трави — випалювали її. Проганяли худу траву і готували поля для посівів злакових.
Після посадки, ввечері найстарша в домі жінка виходила до грядок з глечиком свіжої кропиви, зірваної з корінням. Ставила глечик догори дном посеред грядок, щоб захистити від шкідників і нечистої сили. Кропива славилася на Русі, як захисниця від лихого ока і нечисті. Тому її часто висаджували навколо грядок та по периметру городу.
Увечері дівчата водили хороводи і співали пісні — завивали капусту. У піснях описували, яка повинна бути капуста туга, велика і смачна.
Прикмети
  • По грядках висаджених 18 травня судили про погоду на літо. Якщо в перші дні потрібен рясний полив, значить, літо засушливим буде. Якщо вода в грядці ледве вбирається — літо буде в міру дощовим.Якщо день Орисі видався непогожим — до врожаю хліба.Якщо гуси у цей день пір'я чистили у воді — до хорошої погоди.Висаджена розсада капусти в четвер часто була з'їдена шкідниками, тому в цей день тижня намагалися її не садити.




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.