Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

12 липня — день святих апостолів Петра і Павла: історія, традиції та прикмети свята

​Що заборонено, а що дозволено сьогодні за традиціями.

В православ'ї 12 липня згадують святих апостолів Петра і Павла. Дату у народному календарі називають гнійниця, Петрівка, свято Сонця або просто день Петра, інформує Ukr.Media.
Ким були святі Петро і Павло?
Петро проповідував Слово Боже і був найближчим учнем Ісуса. Служив в Римі першим єпископом. Відомо про безліч створених апостолом чудес — він зцілював важко хворих людей і воскрешав померлих. За християнську віру Петра піддали мученицькій смерті — вниз головою розіп'яли на хресті.
Святого апостола Петра на Русі особливо шанували. Люди вірили, що саме йому Господь довірив ключі від небесного царства. Ними Петро відчиняє і замикає райські ворота.

Павло не відразу звернувся до віри Христової. До цього він навіть влаштовував гоніння на християнство. Сам Бог покликав його до апостольської діяльності. За поширення християнської віри Павлу довелося винести безліч страждань. Смерть прийняв мученицьку — його обезголовили.
Люди вірять, що під управлінням святого апостола Павла знаходяться град, повені, громи, блискавки та пожежі.
У християнстві день вшанування Петра і Павла відноситься до великих свят. Перед ним віруючі дотримуються посту, що говорить про його важливість.
Які традиції та обряди існують у цей день?
На Русі існувала традиція — всім поселенням в день Петра зустрічати схід сонечка. Кожному потрібно було побачити, як світило прокидається, щоб насититися від нього здоров'ям і щастям. В очікуванні світанку люди всю ніч не спали, розпалювали багаття, співали і танцювали.

Зустрівши сонце, розходилися по домівках, а потім відправлялися на святкову службу в храми. Вдень організовували галасливі ярмарки, а ввечері влаштовували веселий бенкет зі щедрими столами, пивом, вином і м'ясними стравами, адже завершився Петрів піст.
У наших предків дата 12 липня вважалася початком нового рибальського сезону. Рибалки зверталися до апостола Петра з молитвами і проханнями надіслати відмінний улов.
А в польових роботах самий розпал наступав, селяни працювали від зорі і до заходу. З 12 липня починали підживлювати гноєм поля, тому день і назвали «гнійниця».
Заборони та дозволи сьогоднішнього дня
Як і будь-яке православне свято, день Петра і Павла наші предки починали із церковної служби, де молилися апостолам про себе і рідних, просили про допомогу в різних життєвих потребах. Вдень за традицією всі родичі збиралися за святковим обіднім столом.
Чого не треба робити?
• Не пиячте і не займайтеся обжерливістю.
• Не трудіться на господарських та польових роботах, допускаються лише дрібні побутові справи.
• Не сваріться, не лихословте і не лайтеся. Зла нікому не бажайте, не думайте про погане, а то лихо на сім'ю накличете.
• Не вінчайтесь в Петрів день.
• Не прибирайте зі столу після вечері залишки їжі і посуд, залиште все до ранку. Вночі в гості душі померлих предків заходять, а якщо стіл буде порожній, вони образяться.
Що сьогодні треба зробити?
• Хрещені батьки і матері неодмінно в цей день повинні відвідати своїх хрещеників і гостинчик їм принести.
• У природному водоймищі треба скупатися, 12 липня вода особливою цілющою силою володіє.

• Незаміжнім дівчатам можна сьогодні поворожити на судженого.
Погодні прикмети на 12 липня.
  • Відсьогодні співочі птахи вже не співають. Якщо після 12 липня почуєте ще кування зозулі, то значить, зима цього року пізно прийде. І навпаки, якщо раніше Петрового дня зозулі замовкли, то очікуються занадто ранні холоди.Дуже жаркий Петрів день — провісник суворих морозів на Різдво.




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.