Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

У Невицькому замку демонтують аварійну вежу, яка в будь-який момент може впасти

Зараз, за інформацією Закарпатської ОДА, вхід туристам на час реставрації буде заборонений.
Роботи по реставрації будуть проводитись за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від Європейського Союзу. Загальна сума — 10,5 млн грн. державних коштів та понад 0,5 млн – за рахунок місцевого бюджету.
Перший етап передбачає демонтаж аварійної вежі-донжону, яка в будь-який момент може обвалитися.
Тому, туристів попереджають, що тимчасово до Невицького замку вхід буде закритий.

Довідково: Невицький замок (13-14 ст.) належить до пам’яток архітектури та містобудування національного значення (охор. № 194-Н), взятий під охорону держави Постановою Ради Міністрів УРС� від 24 серпня 1963 року №970. Середньовічний замок – це комплекс оборонних споруд, вміло пристосованих до рельєфу місцевості. На території Невицького замку археологами виявлено городище ранньозалізного віку 8-7 ст. до н.е.
У 1644 році замок був зруйнований. У 1902 році відновлено центральну замкову вежу. Лише після 1923 року, коли Закарпаття входило до складу Чехословаччини, на замку було проведено ремонтні роботи та встановлено дах на вежах. Перекриття оборонної вежі-донжону та замкові стіни на сьогоднішній день в аварійному стані (проведено комісійне обстеження). Наказом Міністерства культури України від 15 лютого 2012 року №108 «Про затвердження науково-проектної документації, щодо меж та режимів використання зон охорони пам’яток» затверджено охоронну зону Невицького замку. Зараз розробляється проект землеустрою щодо відведення для замку земельної ділянки.

Mukachevo.net 




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.