Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Явка виборців на Рахівщині склала усього 36%

Так, згідно з даними, оприлюдненими на сайті ЦВК загальна явка виборців по територіальному виборчому округу 72 (Тячівський і Рахівський райони), яква виборців склада усього 36,43%.
Нагадаємо, що на нинішніх президентських виборах Закарпаття черговий раз відзначилося. Явка тут нагадує ціни у сучасних магазинах – 46,99%.        
Проте для такого результату є цілий ряд об’єктивних причин. Їх щонайменше п’ять.
По-перше, на Закарпатті найбільший відсоток трудових мігрантів. Років десять тому їх число оцінювалося у триста тисяч, зараз воно значно зросло – хай не до половини усього населення працездатного віку, але цілком наближається до того. Це люди, які більшість року проводять за кордоном, причому не тільки у найближчих до Закарпаття країнах, а й досить далеко. Частинка їх проголосувала там, але більшість наших заробітчан не стоїть на консульському обліку, то ж і до закордонних дільниць не приходила. Додому вони приїздять переважно двічі на рік – на новрічно-різдвяні свята і на Пасху. Те, що замість них ніхто не вкидав бюлетені – доказ чистоти наших виборів. Очевидно, спрацювала заява, що прикордонники мають списки усіх, хто виїхав, що ці списки буде звірено зі списками тих, хто проголосував. Тому явка виявилася реальною, а не завищеною, як це бувало на попередніх виборах. Натомість другий тур 21 квітня – це рівно тиждень перед Великоднем, тоді частина заробітчан може бути вже вдома, а явка на вибори реально піднятися.
По-друге, частина закарпатців на попередніх виборах (особливо парламентських і місцевих) звикла голосувати за гроші. Тепер, коли такого примітивного підкупу у день виборів вже не було, найбільш розбещені подачками виборці просто не пішли на дільниці. Ситуація не однозначна, та це все-таки ліпше, ніж те, що творилося раніше.
По-третє, 31 березня на Закарпаття прийшло тепло. Наша область найкраща за погодними умовами порівняно з усіма іншими регіонами України. Тому багато хто, особливо молодь, обрали замість походу на дільниці – пікніки та екскурсі: благо, на Закарпатті є де відпочити. Цей фактор загальновідомий, цього разу він спрацював на повну.
По-четверте, на Закарпатті з одним із найнижчим рівнем життя порівняно з іншими регіонами, особливо сильні протестові настрої. Раніше їхні носії голосували “проти всіх”, тепер такої графи немає, то ж багато хто просто не пішов, дехто робив на бюлетені свої епатажні написи, і документ визнали недійсним. Але більшість таких виборців просто не прийшла на дільниці.
По-п’яте, зіграв свою роль і релігійний фактор. Чому найнижча явка саме на Тячівсько-Рахівському округу? Там чимало єговістів, які відповідно до своїх релігійних переконань взагалі ніколи не голосують. Те саме стосується єговістів по цілій Україні, але в інших регіонах вони розселені дисперсно, а тут – максимально компактно, тому це кидається у вічі.
Таким чином, чогось надзвичайного не відбулося. Навпаки, усе свідчить, що дані вибори найменш фальсифіковані, і це не може не сподобатися нашим західним партнерам. Водночас існує резерв для підвищення явки на другому турі, коли вона може стати бодай на кілька пунктів вищою.

goloskarpat.info




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.